Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Wednesday, January 2, 2008

02 - Terjemahan Bulughul Maram

Bulughul Maram


Tajuk Buku:
Bulughul Maram
Karya al-Hafiz Ibnu Hajar al-'Asqalani

Terbitan:
Pustaka as-Sunnah

Harga:
RM80.00

Berkaitan Buku:

Kitab ini disusun oleh Imam al-Hafiz Ibnu Hajar al-'Asqalani. Kitab ini memuatkan susunan hadis-hadis penting di dalam persoalan fiqh/ibadah seharian. Di dalam terhimpun sekitar seribu lima ratus hadis-hadis Nabi Shallallahu 'alaihi wa Sallam. Hadis-hadis ini disusun berdasarkan urutan dari soal bersuci/thaharah, tayammum, wudhu', mandi, adzan, solat, zakat, puasa, jenazah, haji/umrah, jual beli, pernikahan, hukum hakam jenayah, hudud, jihad, bab makan dan minum, sumpah dan nadzar, sehinggalah kepada persoalan adab dan akhlak. Setiap hadis-hadis yang dibawa dijelaskan darjat kesahihannya pada nota kaki. Ini bagi memudahkan para pembaca untuk menyemak dan mengamalkannya dengan yakin.

Adapun untuk lebih jelas tentang huraian dan perbahasan setiap hadis secara terperinci, para pembaca boleh juga mendapat kitab syarah bagi hadis-hadis dalam kitab ini melalui kitabTaudhihul Ahkam dan Subulus Salam.

Jumlah Muka Surat:

765 m/s.

Maklumat Lanjut:

Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau semakan stok. Layari http://galeriniaga.blogspot.com/

Pembayaran:
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) & sms/email kan nama penuh, alamat lengkap anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.