Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Thursday, January 4, 2018

Minhajul Muslim, Konsep Hidup Ideal

Minhajul Muslim, Konsep Hidup Ideal
Susunan Asy-Syaikh Abu Bakar Jabir Al-Jaza'iri, Edisi Hard cover, 1195m/s. RM80/naskhah.

Kesempurnaan Islam tergambar dalam disiplin syari’atnya yang tesusun indah dan lengkap. Ia mencakupi pelbagai aspek kehidupan manusia dari yang kecil sehingga yang besar dan rumit. Islam menyentuh setiap aspek dari aqidah, ibadah, akhlak, mu’amalah, dan banyak lagi yang lainnya. Cuma sedikit mengecewakan, hanya sedikit manusia dan umat Islam sendiri yang mengambil dan mengenali Islam dari sumbernya yang benar, iaitu Al-Qur’an dan As-Sunnah.

Dan setiap satu-satu buku tertentu tentang Islam juga biasanya tidak menyentuh keseluruhan aspek Islam itu sendiri, tetapi hanya menyentuh dan memfokuskan satu bahagian agama Islam sahaja bagi satu masa atau dalam satu buku tertentu. Di sisi yang lain pula, kita boleh menemukan buku yang lengkap membahaskan tentang Islam ini, tetapi ketebalannya pula mencecah berjilid-jilid. Tidak mudah untuk kita temukan sebuah karya tulis yang memberikan gambaran tentang agama Islam ini secara utuh dan menyeluruh tetapi tersusun dalam bentuk yang ringkas dan padat.

Buku yang sedang di hadapan anda ini adalah di antara karya tulis yang sedikit jumlahnya tentang apa yang dimaksudkan. Penulis berusaha menjelaskan ajaran agama ini dari aspek aqidahnya, soal keimanannya, ibadahnya, adab dan akhlaknya, sehinggalah kepada mu’amalah kehidupan dengan begitu menyeluruh tetapi tersusun dalam penjelasan yang padat dan ringkas tanpa mengenepikan aspek ilmiyah pendalilan dari Al-Qur’an dan As-Sunnah. Sehingga setiap pembaca yang memerlukannya akan dapat menela’ah, merujuk dan memahaminya dengan mudah.

Ia disusun oleh seorang ilmuan tersohor yang tinggal di Kota Madinah pada masanya (Saudi Arabia) serta aktif menyampaikan kuliah-kuliah ilmunya di Masjid Nabawi sehingga akhir hayatnya. Buku ini begitu mendapat sambutan di pelbagai belahan negara, tersebar luas, dan telah diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa dunia. Maka, jadikanlah buku ini sebagai rujukan dan bacaan penting di setiap rumah-rumah kita.

Semoga bermanfaat. [Maklumat lengkap di http://bit.ly/2Aiq1k9]

Hard cover | 1195m/s. | RM80/naskhah |

#aqidah #iman #feqah #akhlak #muamalah #Syaikh_Abu_Bakar_Jabir
______________________
Kepada yang berminat, boleh hubungi kami di 012-6887715 (sms/whatsapp/call) untuk maklumat/pesanan.

Penghantaran secara pos juga boleh diuruskan.

Atau boleh juga kunjungi kedai buku kami di:

Atsar | Online Bookstore,
No. 23-1, Jalan Selasih J U12/J,
Taman Cahaya Alam Seksyen U12,
40170 Shah Alam, Selangor.

6 minit dari UiTM/Jakel Seksyen 7 Shah Alam.

Tel » +(60)12-688-7715 (sms/whatsapp)

Map » http://bit.ly/29XLbJc

Website » www.atsar.ilmusunnah.com

Waze/google » Atsar Online Bookstore

Join Channel » t.me/ilmusunnah