Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Monday, November 3, 2008

100 - Bagaimana Rasulullah Mengajarkan al-Qur’an Kepada Para Sahabat?

Bagaimana Rasulullah Mengajarkan al-Qur’an Kepada Para Sahabat?


Tajuk Buku:
Bagaimana Rasulullah Mengajarkan al-Qur’an Kepada Para Sahabat?
Judul Asal: Idzhab al-Hazan wa Syifa' ash-Shadr ash-Saqim fii Ta'lim an-Nabi Shallallahu 'alaihi wa Sallam ashhabahu Radhiyallahu 'anhum

Pengarang/Penulis:
Dr. Abdussalam Muqbil al-Majdi

Penerbit:
Darul falah

Harga:
RM70

Berat:
1.2kg

Keterangan Buku:

Buku ini menjelaskan pelbagai persoalan berkaitan bagaimana untuk memahami al-Qur’an bermula dari adab-adabnya, hukum membacanya, dan tajwidnya Anatara lain turut membahaskan dengan begitu terperinci berkenaan misi kerasulan Muhammad Shallallahu ‘alaihi wa Sallam sebagai pendahuluan buku ini, keperibadian Rasulullah ketika mendidik para sahabat, kaedah-kaedah tilawah al-Qur’an, makna lafaz-lafaz tertentu, hukum mempelajari al-Qur’an, menyebarkan kandungan al-Qur’an, kelebihan menghafaz al-Qur’an, asal nama-nama surah, kaedah talaqqi, etika ketika mempelajari al-Qur’an, hakikat tartil di dalam membaca, kepentingan tajwid, hukum melagukan al-Qur’an, membaca secara kuat atau perlahan, hukum mengkhatam al-Qur’an, bagaimana al-Qur’an ditulis dan dihimpunkan dan petunjuk Nabi di dalam isu berkenaan dengannya, kisah-kisah para sahabat yang menguasai al-Qur’an, susunan al-Qur’an, persoalan Qira’at, dan akhir sekali adalah perbahasan mengenai periwayatan al-Qur’an.

Jumlah Muka Surat:
620 pages

Maklumat lain/Urusan Pembelian:

Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan atau pembelian.

Pembayaran:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8, & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.