Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Wednesday, March 24, 2010

230 - Sikap Ahlussunnah wal Jama'ah Terhadap Ahli Bid'ah dan Pengikut Hawa Nafsu

Sikap Ahlussunnah wal Jama'ah Terhadap Ahli Bid'ah dan Pengikut Hawa Nafsu


Penulis:
Sikap Ahlussunnah wal Jama'ah Terhadap Ahli Bid'ah dan Pengikut Hawa Nafsu

Penerbit:
Syaikh Dr. Ibrahim B. 'Amir ar-Ruhaili

Penerbit:
Darul Falah

Harga:
RM100 (2 Jilid)

Berat:
3kg

Keterangan/Sipnopsis Buku:

Bagaimanakah sikap Ahlussunnah wal-Jama'ah berkaitan tindakan pengafiran, pemfasikkan, laknat, celaan, dan penerimaan amal ahli bidah di sisi Allah serta ketentuan taubat mereka? Bagaimanakah sikap Ahlussunnah wal Jama'ah terhadap hukum solat di belakang ahli bid'ah, mengadakan pernikahan dengan mereka, memakan sembelihan mereka, bermu'amalah dengan ahli bid'ah, mengunjungi mereka yang sakit, menyelenggarakan jenazah mereka, dan menanggapi persoalan hukum waris dengan mereka?

Buku ini merupakan sebuah panduan yang lengkap dan tuntas untuk kaum Muslimin (umat Islam) di zaman ini di dalam persoalan meletakkan sikap terhadap para ahli bid'ah dan pengikut hawa nafsu. Dr. Ibrahim bin Amir Ar-Ruhaili (salah seorang ulama di Saudi 'Arabia), berusaha menjelaskan dengan membentangkan sikap para salaf (ulama generasi awal) terhadap ahli bid'ah dan pengikut hawa nafsu dengan berpandukan kepada nash-nash dari Kitabullah, as-Sunnah dan atsar-atsar (fatwa) para Salaf (Sahabat, Tabi'in, dan Tabi'ut Tabi'in).

Antara lain, buku ini turut membahaskan siapakah Ahlus Sunnah, Salafi, dan mereka yang tergolong dalam golongan yang selamat. Seterusnya, ia mengupas definisi bid'ah secara padat dan ilmiyah serta pembahagiannya, definisi ahlul bid'ah, khawarij, Syi'ah, al-Qadariyah, Murjiah, dan Jahmiyah. kemudiannya beliau pun membentangkan berkenaan sikap sebenar seorang Ahlus Sunnah terhadap pelaku bid'ah dan ahli bid'ah di dalam berhubungan dengan mereka, menceritakan keburukkan mereka, menasihati/mengingatkan mereka, persoalan ucap salam, berdebat, status kesaksian mereka, dan seterusnya...

Jumlah Muka Surat:
530 m/s. (Jil. 1)
316 m/s. (Jil. 2)

Keterangan Lanjut:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan atau pembelian.

Pembayaran:
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account
CIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise), dan sms/email-kan nama, alamat penuh anda, no. tel, serta nyatakan sekali bayaran dibuat ke akaun mana, bagi tujuan urusan penghantaran.