Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Wednesday, October 5, 2011

466 - Meneladani Akhlak Generasi Terbaik

Meneladani Akhlak Generasi Terbaik


Title:
Meneladani Akhlak Generasi Terbaik
Judul Asli: Aina Nahnu min Akhlak as-Salaf

Author:
'Abdul 'Aziz B. Nashir al-Julayyil
Baha'uddin B. Fatih Uqail

Publisher:
Darul Haq

Price:
RM17

Weight:
300g

Description:

Seorang Sahabat Anshar bertanya kepada Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, "Siapakah orang Mukmin yang paling utama?", Jawab Nabi Shallallahu 'alaihi wa Sallam, "Yang paling baik akhlaknya". Di hadis yang lain, Nabi Shallallahu 'alaihi wa Sallam bersabda, "Sebaik-baik generasi adalah generasiku, kemudian yang sesudahnya, lalu yang sesudahnya."

Nilai kebaikan menurut ajaran Islam adalah satu kesatuan dan tidak bercabang, sehingga tidak mungkin para sahabat menyandang gelaran generasi terbaik, sementara akhlak mereka tidak baik.

Sebahagian kelompok begitu teguh dan penuh ghairah dalam membela dan mendakwahkan Akidah dan as-Sunnah, tetapi ibadahnya asalkan buat. Dan lebih parah jika sebaliknya; ibadahnya kuat, akhlaknya penuh pesona, tetapi akidahnya penuh dengan syubhat dan khurafat, bahkan terbiasa melakukan bid'ah.

Sebahagian lagi ada orang yang begitu bergelora menyebarkan dakwah ahlus-sunnah wal-jama'ah, tetapi dalam masa yang sama sikap dan adabnya begitu kering dari nilai hikmah dan kelembutan, hingga sering terdengar suara-suara mengatakan bahawa kelompok ahlus sunnah wal-jama'ah itu identik dengan sikap keras, kasar, dan tidak suka bersahabat.

Seorang Ahlus Sunnah sejati adalah Ahlus Sunnah dalam Akidah, Ahlus Sunnah dalam ibadah, dan Ahlus Sunnah dalam akhlak. Dan ini tercermin secara utuh menjadi satu kesatuan pada peribadi para Salaf ash-Sholeh yang dinyatakan Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam sebagai generasi terbaik tadi.

Buku kita ini adalah mutiara-mutiara riwayat tentang keindahan akhlak mereka (generasi salaf), dalam segala hal untuk kita teladani. Bacalah buku ini, insyaAllah merupakan langkah awal yang baik untuk menata peribadi yang lebih mempesona.

Total Pages:
236 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau semakan stok. Layari http://galeriniaga.blogspot.com/

Payment:
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.