Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Saturday, August 28, 2010

292 - Buku Putih Ihya 'Ulumuddin Imam al-Ghazali

Buku Putih Ihya 'Ulumuddin Imam al-Ghazali


Title:
Buku Putih Ihya 'Ulumuddin Imam al-Ghazali

Author:
Syaikh Jamaluddin al-Qasimi
Tahqiq: Mahmud Mahdi al-Istanbuli & Muhammad 'Ied al-Abbasi

Publisher:
Darul Falah

Price:
RM72

Weight:
1.2kg

Description:

Imam Al-Ghazali Rahimahullah telah menulis dengan tinta emasnya lautan mutiara hikmah tazkiyatun nafs dalam Ihya Ulumuddin. Buku yang ada di hadapan anda ini adalah Buku Putih Ihya Ulumuddin yang berbeza jauh dari buku-buku yang telah diterbitkan sebelumnya. Ini adalah kerana buku ini telah menghimpunkan semula mutiara berharga di dalam kitab Ihya Ulumuddin yang sebelumnya dicemari dengan pelbagai kerosakkan seperti bercampur-baur dengan hadis-hadis yang tidak sahih malah palsu dalam usaha menyucikan jiwa dan memperbaikinya, mengkaji pelbagai penyakit hati dan aib yang dengannya mencabut tunjang-tunjang keburukan dari dasarnya. Tentunya, setelah membersihkan kitab tersebut daripada hadis-hadis palsu dan lemah serta dari pelbagai bentuk kesalahan ilmiyah, kemudian memperbaikinya dengan menanamkan benih-benih kebaikan di dalamnya yang seiring dengan ayat-ayat al-Qur'an dan hadis-hadis Nabi yang sahih. Sejumlah syarah telah menambahkan khazanah berharga buku ini sehingga menjadi bekalan yang dapat membangkitkan semangat kepada jiwa-jiwa, melembutkan hati, memperkuatkan daya-usaha, dan membinasakan kesombongan yang menjadi tunjang segala bentuk keburukan dan dosa. Sekaligus buku ini mampu menjadi suatu perantara dalam merawati jiwa-jiwa yang sakit, selalu bersedih, selalu tertekan, dan tidak bermaya berdasarkan kandungannya yang begitu menyentuh. Insya Allah.

Di antara mutiara perbahasan yang terkandung di dalam buku ini adalah berkenaan aqidah Ahlus Sunnah wal-Jama'ah, Rahsia thaharah (bersuci), Rahsia Zakat, Rahsia Puasa dan haji, Jihad di jalan Allah, Adab-adab membaca al-Qur'an, pelbagai adab-adab seharian yang sahih, Sifat dan Akhlak Nabi, Celaan kepada sikap marah, Celaan terhadap sifat cinta harta dan dunia, persoalan tawakkal, sabar, syukur, zuhud, ikhlas, muroqobah, tafakkur, mengingati kematian, dan banyak lagi selainnya...

Total Pages:
708 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan atau pembelian.

Payment:
Depositkan bayaran (bank in bayaran termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 (Nawawi Subandi) atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), dan sms/email kan nama serta alamat penuh anda untuk urusan penghantaran.