Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Tuesday, October 23, 2012

622 - Empat Langkah Membaca & Menerjemah Kitab Gundul


Empat Langkah Membaca & Menerjemah Kitab Gundul


Judul Buku:
Empat Langkah Membaca & Menerjemah Kitab Gundul

Penulis:
Abu Hiya Salsabila

Penerbit:
Ukhuwatuna

Harga:
RM40

Berat:

550g

Keterangan Buku:

Sebuah buku yang disusun khusus untuk belajar bahasa Arab, membaca, dan menerjemahkan ayat-ayat berbahasa arab tanpa baris. Penulis mengetengahkan metode rumus dan kaedah Assasakiy. Iaitu mengajak para pelajar, para penuntut ilmu, dan para tenaga pengajar untuk belajar memahami bahasa Arab melalui tema-tema asas seperti mengenal huruf-huruf jar (harfu jar), jenis-jenis isim, majruur, hukum marfu', al-mubtada dan khobar, tawabi', al-manshub, kata fi'il, maf'ul, at-tamyiiz, i'rab, al-majzum, ilmu sharaf, adh-dhamir, al-awzan/wazan, mujarrad, dan beberapa lagi lainnya berserta dengan jadual dan fornula-formula penting lainnya turut disediakan. Latihan-latihan dan formula menerjemah dan membaca juga disediakan.

Ia sesuai untuk para penuntut ilmu, dan tenaga pengajar. [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com. Tidak dibenarkan membuat salinan tanpa kebenaran]

Jumlah Muka Surat:
334 m/s.

Maklumat lanjut:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau semakan stok. Layari juga www.atsar.ilmusunnah.com

Bayaran Pembelian: 
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise) & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.