Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Thursday, September 13, 2012

617 - Ritual Sunnah Setahun

Ritual Sunnah Setahun
Panduan Amalan Pribadi Muslim 24 Jam


Title:
Ritual Sunnah Setahun
Panduan Amalan Pribadi Muslim 24 Jam

Author:
Yazid B. Abdul Qadir Jawas

Publisher:
Media Tarbiyah

Price:
RM90

Weight:
1.34kg

Description:

Setiap insan sudah tentu melalui detik demi detik kehidupan dan hari demi hari perjalanan di dunia ini. Ia berlangsung dengan begitu pantas.

Demikianlah kehidupan. Setiap kita berpindah dari pagi ke petang, dan dari petang hingga ke malam, kemudian dari malam kembali ke waktu pagi semula. Akan tetapi, adakah setiap Muslim sentiasa ingat untuk bermuhasabah menyemak dirinya di setiap sela-sela hari-hari yang dilewatinya?

Amal-amal apakah yang telah ia kerjakan pada setiap waktu dan harinya? Amalan apakah yang membuka perjalanan di setiap harinya dan amalan apa pula yang menutup harinya?

Inilah yang sering dilupakan oleh kebanyakan manusia. Ia melepasi hari-hari yang panjang, tetapi jarang sekali memerhatikan dengan amal apa ia penuhi hari-hari dan usianya. Sedangkan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:

“Tidak akan berganjak kaki seorang hamba pada hari kiamat sehingga dia ditanya tentang umurnya untuk apa dia habiskan, tentang ilmunya untuk apa dia amalkan, tentang hartanya dari mana dia perolehi dan ke mana dia belanjakan, dan tentang tubuhnya untuk apa dia gunakan.” (Hadis Riwayat at-Tirmidzi, no. 2417. Dinilai sahih oleh at-Tirmidzi)

Maka, tanyakanlah kepada diri kita sendiri, sepanjang matahari terbit dan tenggelam, sepanjang putaran siang dan malam, sepanjang waktu bangun dan tidur kembali, apakah amal-amal kebaikan yang telah kita kerjakan sehingga kelak mampu menyelamatkan kita di hari hisab. Apakah amal-amal yang kita kerjakan tersebut selari dengan tuntutan agama sebagaimana terdapat dalam lembaran-lembaran sunnah yang sahih?

Ketahuilah bahawa Allah Subhanahu wa Ta’ala telah berfirman (maksudnya):

“Sedangkan sesungguhnya di sisi kamu ada (Malaikat-malaikat) yang mengawasi (perbuatanmu), yang mulia (di sisi Allah) dan yang mencatat (amal pekerjaan itu). Mereka mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Infithaar, 82: 10-12)

Jadi, sejauh manakah kita telah mendapati dan merasakan bahawa diri ini sentiasa diawasi?

Seandainya orang-orang yang lalai itu menyedari, nescaya mereka akan memelihara diri dan menjaganya dari jalan-jalan kebinasaan. Sayangnya, sedikit sekali orang yang sedar, dan sedikit sekali orang yang berhati-hati terhadap jalan tersebut.

Maka dari itu, hendaklah setiap Muslim dan Muslimah sentiasa memerhatikan keadaan dirinya, memperbanyak dzikir kepada Allah, memohon tambahan fadhilah (keutamaan) dan keberkahan serta memohon sifat istiqomah di atas petunjuk-Nya, dan untuk bersegera dalam amal soleh.

Bersegeralah untuk memperbaiki diri, dan mintalah taufiq kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala menuju jalan kebahagiaan.

Dan bagi orang-orang mengisi hari-harinya dengan kelalaian dan kesia-siaan... Ketahuilah, bahawa dirimu tidak akan dibiarkan begitu saja! Kalian akan dihitung atas semua amalanmu dengan perhitungan yang tidak tertinggal sedikit pun!

Ketahuilah bahawa Allah Ta’ala berfirman (maksudnya):

“Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdikan diri kepada-Ku.” (Surah adz-Dzariyat: 56)

Maka seorang muslim hendaklah memerhatikan setiap saat yang ia lalui. Jangan sampai waktu itu terbuang sia-sia tanpa ada nilai ibadah di sisi Allah.

Sesungguhnya waktu yang berlalu tidak akan mungkin kembali selamanya. Ironinya, setiap orang pasti sedih dan sayu ketika kehilangan hartanya, namun amat sayang apabila sedikit sekali yang merasa sedih dan gusar ketika umurnya terbuang bertahun-tahun lamanya. Padahal umur kita di dunia sangat singkat. Dan baik buruknya kita mengisi umur tersebut akan menentukan kehidupan kita pada hari-hari yang mendatang di akhirat sana.

Maka dari itu, perhatikanlah... Bagaimana seharusnya kita mengisi usia perjalanan di dunia yang sementara ini dengan cara yang benar. Bagaimana utusan Allah telah mengajarkannya kepada kita? Bagaimana sunnah-sunnahnya? Apa ilmu-ilmu yang perlu kita ketahui dalam melaksanakan amal-amal yang bermanfaat dan bernilai ibadah serta kebajikan di sisi-Nya? Apa pula syarat-syarat diterimanya amal?

Oleh itu, inilah salah sebuah buku yang menghimpunkan sunnah-sunnah Nabi kita Muhammad Shallallahu ‘alaihi wa Sallam berkaitan amalan sehari semalam, amalan dari bangun sehingga waktu tidur dan sehingga bangun kembali, amalan-amalan harian, amalan mingguan, amalan bulanan, dan demikian juga amalan tahunan, iaitu dari amal-amal dan sunnah-sunnah yang dicontohkan oleh Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam dalam memenuhi kehidupan seharian. Tidak keterlaluan sekiranya dikatakan bahawa inilah antara ensiklopedia yang membukukan himpunan amalan sepanjang tahun berdasarkan al-Qur’an dan as-Sunnah.

Amat sesuai dijadikan panduan dalam mengisi usia kehidupan sepanjang hari. Penulis memulakan buku ini dengan panduan meraih iman dan taqwa, syarat diterimanya amal, pentingnya keikhlasan, perlunya tujuan yang baik, dan kewajiban menjaga amal. Kemudian penulis memotivasikan para pembaca bagaimana cara meningkatkan kualiti amal berdasarkan petunjuk Rasulullah, keutamaan amalan berdasarkan situasi diri, wajibnya menuntut ilmu agar dapat keluar dari kejahilan, membersihkan amalan dari pelbagai jenis noda yang mencemarkannya, anjuran berzikir mengingati Allah, dan kaedah-kaedah menjauhi hal-hal yang terlarang.

Kemudian penulis teruskan perbahasannya dengan cara memulakan hari baru. Antaranya dengan niat yang baik, amal yang soleh yang disunnahkan, menjauhi angan-angan kosong, bersungguh-sungguh dalam amal pekerjaan, tawakkal, jujur, menjauhi perbuatan zalim, bersikap zuhud, dan menjauhi sikap hasad dengki.

Kemudian penulis tekankan pula pentingnya pemahaman dalam tauhid dan aqidah. Dan inilah antara syarat utama yang bakal menjamin diterimanya amal di sisi Allah. [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com. Tidak dibenarkan membuat salinan tanpa kebenaran]

Kemudian barulah penulis mulakan dengan amal-amal sehari malam. Dimulakan dengan sunnah-sunnah dalam menyucikan diri, wudhu’, mandi, dan seterusnya. Sunnah bangun dan ketika hendak tidur, sunnah-sunnah solat, sunnah-sunnah berdasarkan hari dan mingguan, sunnah-sunnah berdasarkan bulan-bulan hijriyah sepanjang tahun, dan seterusnya merangkumi setiap detik dan hari.

Kemudian penulis tutup perbahasan bukunya dengan tajuk penting “Waspada Terhadap Perosak Amalan.” Setelah berusaha keras dan gigih memenuhi setiap saat waktu dengan amalan sunnah lagi bermanfaat, sudah tentu kita mahu ia diterima di sisi Allah dan tidak mahu seandainya ia hanya sia-sia belaka.

Maka, selamat beramal.

Total Pages:
778 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau semakan stok. Layari juga www.atsar.ilmusunnah.com

Payment:
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise) & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.