Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Friday, April 8, 2011

417 - Ringkasan Tafsir as-Sa'di

Ringkasan Tafsir As-Sa’di
Karya Syaikh As-Si'diJudul Buku:
Ringkasan Tafsir As-Sa’di
Judul Asal: Taisiir Al-Lathiif Al-Mannaan fii Khulashah Tafsiir Al-Qur’aan

Penulis:
Syaikh 'Abdurrahman B. Nashir as-Sa'di rahimahullah

Penerbit:
Pustaka Sumayyah

Harga:
RM78

Berat:

1.3kg

Keterangan Buku:

Penulis atau penyusun kitab ini asalnya telah menyiapkan sebuah tafsir yang sangat baik dari sudut manhaj, methodologi, kaedah yang padat, ayat-ayat yang mudah difahami, ringkas, tuntas, dan terang penjelasannya. Namun, ia tetap masih kelihatan sangat besar dan tebal untuk ditela’ah golongan awam. Maka dicadangkan kepada Syaikh (penulis) agar menulis sebuah tafsir yang lebih ringkas dengan mencakupi pelbagai perkara untuk memudahkan para pembaca dari kalangan awam.

Maka, Syaikh ‘Abdurrahman B. Nashir as-Sa’di pun menyusunnya, dan siaplah sebuah lagi kitab tafsir yang cukup padat, ringkas, dan jelas penyampaian maksudnya.

Tafsir yang disusun oleh Syaikh as-Sa’di ini amat sistematik dari sudut susunan berdasarkan bab-bab yang beliau letakkan. Ia adalah bentuk susunan atau kaedah penyampaian tafsir yang jarang dilakukan oleh mana-mana penyusun. Tafsir ini dimulakan dengan bab Tauhid dan aqidah. Maka Syaikh pun membawakan pelbagai ayat-ayat al-Qur’an yang berkaitan yang mencakupi fokus utama perbahasan sekitar isu tauhid dan aqidah, dan beliau menafsirkannya dengan kaedah tafsir ahlus sunnah wal-jama’ah. Kemudian diikuti dengan bab seterusnya pun begitu juga, iaitu pada bab Iman kepada Rasulullah. Beliau membawakan ayat-ayat berkaitan dengan bab tersebut dan menjelaskan tafsiran-tafsirannya yang benar. Demkianlah seterusnya pada bab-bab yang lain.

Antara bab-bab yang lain adalah seperti bab beriman kepada hari kiamat, kepada para malaikat, anjuran memenuhi hak-hak Allah dan hak-hak sesama manusia, hukum-hakam solat, kewajiban zakat, bersuci dengan air dan tayammum, seterusnya sehingga ke perbahasan bab-bab lain seperti jihad, sumpah, kisah-kisah para Nabi, dan lian-lain... Seolah-olah seperti penyusunan bab-bab dalam kitab-kitab hadis.

Maka, ambillah manfaat berupa kefahaman terhadap al-Qur’an ini... Tidak patut ada alasan lagi buat kita untuk tidak menela’ah maksud-maksud al-Qur’an. Setelah adanya tafsir yang amat mudah, ringkas, padat, gaya bahasa dan penyampaian yang baik, dan susunan bab yang menarik lagi memudahkan ini... Semoga Allah melimpahkan rahmat-Nya kepada Syaikh ‘Abdurrahman B. Nashir as-Sa’di rahimahullah (Wafat: 1376H). [Disediakan oleh krew Atsar Ent., www.atsar.ilmusunnah.com]

Jumlah Muka Surat:
562 m/s.

Maklumat lanjut:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau semakan stok. Layari juga www.atsar.ilmusunnah.com

Bayaran Pembelian: 
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 (Nawawi B. Subandi), atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise) & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.