Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Friday, January 20, 2012

519 - Ighatsatul Lahfan, Menyelamatkan Hati Dari Tipu Daya Setan

Ighatsatul Lahfan
Menyelamatkan Hati Dari Tipu Daya Setan


Title:
Ighatsatul Lahfan
Menyelamatkan Diri Dari Tipu Daya Setan
Judul Asal: Ighatsatul Lahfan min Masho'idusy Syaithon

Author:
Imam Ibnu Qayyim al-Jauziyyah rahimahullah (Wafat: 751H)

Publisher:
al-Qowam

Price:
RM100
(Hard Cover)

Weight:

1.8 kg

Description:

“Allah tidak menciptakan manusia dengan percuma, melainkan membebani mereka dengan kewajiban, perintah, dan larangan. Dia mewajibkan mereka untuk memahami, secara umum mahupun terperinci akan petunjuk yang telah dijelaskan oleh-Nya kepada mereka. Allah membahagikan mereka menjadi dua golongan, iaitu golongan yang celaka dan golongan yang berbahagia, setiap mereka masing-masing telah disediakan tempat sendiri-sendiri. Allah telah memberikan untuk mereka sarana-sarana untuk meraih ilmu dan beramal berupa hati, pendengaran, penglihatan, dan anggota badan, sebagai nikmat dan anugerah.

Sesiapa yang menggunakan sarana-sarana tersebut untuk melayani hawa nafsu tanpa mempedulikan hak Penciptanya, nescaya dia akan menyesal dan merasakan kesedihan yang berpanjangan ketika dimintakan pertanggungan jawab. Sungguh, perhitungan tentang setiap anggota badan tersebut pasti terjadi, tidak mungkin dapat dielakkan. Kerana allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا

“...Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati, semua itu akan diminta bertanggungjawab.” (Surah al-Israa’, 17: 36)

Kerana di antara seluruh anggota badan, hati itu memiliki kedudukan seperti raja yang mengatur pasukan dengan kekuasaan mutlak, mengeluarkan arahan, dan menggunakan dengan kehendaknya, maka seluruh anggota badan tunduk kepada kekuasaannya. Dia menentukan apakah seluruh anggota badan istiqomah atau menyimpang. Dia yang menjadikan ikutan seluruh anggota badan, yang menguatkan tekad atau yang memudarkannya. Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:

أَلَا وَإِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً، إِذَا صَلَحَتْ، صَلَحَ الْجَسَدُ كُلُّهُ

“Ketahuilah bahawa di dalam jasad ini terdapat segumpal daging, apabila baik maka seluruh jasad pun menjadi baik.” (Shahih al-Bukhari, no. 52. Muslim, no. 1599)

Jadi, hati adalah raja bagi seluruh anggota badan. Seluruh anggota badan akan melaksanakan perintahnya dan menerima pemberiannya. Tidak ada satu perbuatan yang dapat dilaksanakan dengan benar kecuali apabila terbit dari keinginan dan lubuk hati. Hati-lah yang bertanggungjawab terhadap seluruh anggota badan, kerana “Setiap pemimpin bertanggungjawab terhadap apa yang dipimpinnya.”

Dari itu, memperbaiki dan meluruskan hati merupakan fokus utama orang-orang yang menempuh jalan menuju redha Allah. Meneliti pelbagai penyakit hati diikuti terapi rawatannya merupakan tindakan yang paling penting yang dilakukan oleh para ahli ibadah.

Iblis musuh Allah, ia mengetahui bahawa hati ibarat landasan dan tiang. Sebab itulah ia mensasarkan pelbagai godaan kepadanya, mendatanginya dengan membawa pelbagai bentuk tipu-daya yang menarik perhatian syahwat, menghiasi pelbagai sifat dan perbuatan yang dapat menghalanginya dari jalan yang benar, memberinya pelbagai sarana penyimpangan yang menghalang dari taufiq, serta memasang jerat dan perangkap yang seandainya tidak berjaya menjebaknya, paling tidak akan menghambat perjalanannya.

Tidak ada jalan untuk menyelamatkan diri dari jebakkan dan tipu daya Iblis melainkan dengan sentiasa memohon pertolongan Allah, menempuh jalan keredhaan-Nya, pasrah (tunduk), dan mempersembahkan hati kepada-Nya di dalam gerak mahupun diam, serta benar-benar tunduk beribadah kepada-Nya, di mana ketundukan ini merupakan pakaian pertama yang wajib dikenakan oleh manusia bagi tujuan meraih jaminan Allah.

“Sesungguhnya hamba-hamba-Ku tidak ada kekuasaan bagimu terhadap mereka...” (Surah Al-Hijr, 15: 42)

Sifat ini pula yang memisahkan seorang hamba dari Syaitan. Ini juga merupakan jalan untuk emraih maqam ‘ubudiyyah kepada Rabb semesta alam, menumbuhkan keikhlasan beramal dan melestarikan keyakinan di hati. Apabila hati telah memiliki karektor ‘ubudiyyah dan keikhlasan, maka di sisi Allah ia termasuk dalam golongan orang-orang yang didekatkan (muqarabin), dan dalam pengecualian yang terdapat dalam firman Allah:

إِلَّا عِبَادَكَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِينَ

“Kecuali hamba-hamba-Mu yang ikhlas di antara mereka.” (Surah Shad, 38: 83)

Allah yang maha Mulia dengan ke-maha-luasan-Nya telah mengurniakan kepada saya ilmu (dari al-Qur’an dan as-Sunnah – pent.) tentang pelbagai bentuk penyakit hati, godaan Syaitan terhadapnya, perilaku yang disebabkan oleh godaan tersebut, dan pelbagai keadaan yang akan menimpa hati setelahnya.

Perbuatan buruk itu berpunca dari kehendak hati yang salah. Kemudian perbuatan yang buruk tersebut menjadikan hati membatu, sehingga penyakitnya semakin parah dan akhirnya mematikannya, tidak ada lagi kehidupan dan cahaya di dalamnya. Pangkal dari semua itu adalah kerana ia terikut-ikut ajakan (godaan) Syaitan dan cenderung kepada musuhnya, sedangkan dia tidak akan beruntung melainkan orang yang terang-terangan menantangnya.

Maka dari itu, saya menuliskan setiap persoalan tersebut dalam kitab ini agar menjadi catatan yang pada waktu-waktu mendatang dapat saya pelajari (sebagai ingatan) sambil mengakui kurniaan dari Allah di dalamnya dan agar dimanfaatkan oleh sesiapa yang membaca kita ini seraya mendoakan penulisnya agar mendapatkan keampunan, rahmat, dan redha Allah. Judul yang saya berikut untuk kitab ini adalah:

“Ighaatsatul Lahfaan min Mashaayidisy Syaithaan.” (Menyelamatkan hati dari tipu-daya Syaithan)

Saya menjadikan di dalamnya tiga belas bab (iaitu):

1, Pembahagian hati menjadi: Sihat, sakit, dan mati.

2, Hakikat penyakit hati.

3, Ubat penyakit hati secara fitrah dan syar’i.

4, Kehidupan dan cahaya pangkal kebaikan hati, kematian dan kegelapan pangkal keburukan dan bencana hati.

5, Hati hidup dan sihat hanya apabila ia berilmu, menghendaki, dan mengutamakan kebenaran.

6, Hati bahagia dan baik hanya apabila ia menjadikan Allah sebagai satu-satunya yang diibadahi, puncak keinginan dan yang paling dicintai.

7, Al-Qur’an mengandungi ubat seluruh penyakit.

8, Zakaatul Qalb (bertambah baiknya hati).

9, Kebersihan hati dari noda-noda najis.

10, Tanda-tanda hati yang sakit dan sihat.

11, Mengubati penyakit hati akibat dikuasai hawa nafsu.

12, Mengubati penyakit hati kerana tipu-daya Syaitan.

13, Tipu-daya Syaitan terhadap manusia. Dan bab ini adalah fokus penulisan kitab ini. Di dalamnya terdapat pasal-pasal yang mengandungi banyak manfaat dan kebaikan.

Semoga Allah menjadikan amalan ini ikhlas untuk menggapai redha-Nya, menghindarkan dari dikembalikan kepada suatu yang merugikan dan semoga Allah menjadikan buku ini bermanfaat kepada yang menyusunnya, menulis, seta yang membacanya, di dunia mahupun di akhirat. Sungguh, Dia maha Mendengar lagi maha Melihat. Tidak ada daya dan kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah yang maha Tinggi lagi maha Agung.”

Al-Hafiz Ibnul Qayyim rahimahullah (Wafat: 751H)
Mukaddimah kitab Ighaatsatul Lahfaan min Mashaayidisy Syaithaan.

Total Pages:
769 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau semakan stok. Layari www.atsar.ilmusunnah.com

Payment:
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 (Nawawi B. Subandi), atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise) & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.