Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Saturday, March 31, 2012

549 - 76 Dosa Besar Yang Dianggap Biasa

76 Dosa Besar Yang Dianggap Biasa
al-Kaba'ir


Judul Buku:
76 Dosa Besar
Judul Asli: Kitab al-Kaba'ir wa Tahyin al-Maharim

Penulis:
al-Hafiz adz-Dzahabi rahimahullah (Wafat: 748H)

Penerbit:
Darul Haq

Harga:
RM34
(Hard Cover)

Berat Buku:
0.6kg

Keterangan Kandungan:

Kitab al-Kabair (dosa-dosa besar) karya Imam al-Hafizh adz-Dzahabi telah diterbitkan oleh pelbagai penerbit di tanah air kita ini, akan tetapi sangat disayangkan apabila ternyata naskah yang telah diterbitkan bukan al-Kabair yang asli yang telah ditulis oleh Imam adz-Dzahabi, melainkan yang telah ditambah dengan hadis-hadis dhaif bahkan maudhu', serta ditokok-tambah pula dengan kisah-kisah yang tidak jejas sahih tidaknya. Di samping beberapa sisi kandungan lainnya lagi yang jelas berubah dari naskhah yang asli.

Dan ini merupakan bentuk-bentuk kezaliman dan sikap tidak bertanggungjawab sebahagian manusia hari ini.

Namun dari itu, kami bersyukur kepada Allah Ta’ala atas taufik-Nya, kerana buku ”76 Dosa Besar yang Dianggap Biasa” yang kami terbitkan ini adalah terjemahan dari naskhah al-Kabair asli milik imam adz-Dzahabi rahimahullah yang tidak ditambah dan dikurangi, dan hanya berdasarkan al-Quran dan as-Sunnah yang sahih berdasarkan manhaj penulis.

Dalam al-Kabair edisi yang kami terjemahkan ini, tergambar tipikal seorang ulama Ahlus Sunnah sejati, apatah lagi beliau merupakan pakar hadis di zamannya. Setiap tajuk yang beliau kemukakan dalam bab ini, beliau sertakan dengan dalil yang jelas, sahih, dan tuntas.

Inilah hasilnya, iaitu sebuah buku yang menjelaskan jenis-jenis dosa besar yang banyak diremehkan dan sebahagian besarnya tidak diketahui oleh masyarakat awam. Lalu atas sebab-sebab ketidak-tahuan dan kurangnya sikap mengambil tahu, ramai pula yang terjebak ke dalamnya. Mereka pun melakukan dosa-dosa besar dimaksudkan tanpa sebarang rasa bersalah dan berdosa. Subhanallah...

Dari itu, seharusnyalah bagi yang memiliki penglihatan, pendengaran, dan bagi mereka yang sentiasa mengharap petunjuk hidayah Allah, berusahalah memahami, mengambil tahu, dan menjauhi dosa-dosa dimaksudkan. Jadikan buku ini sebagai bacaan dan teman pembimbing.

Jumlah Muka Surat:
196 m/s.

Maklumat Pesanan:
Boleh hubungi Saudara Nawawi, melalui h/p. (SMS/Call) No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau melalui email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau pengesahan stok. Layari, http://galeriniaga.blogspot.com/

Kaedah Bayaran:
Sebaik stok telah disahkan dan jumlah telah dipersetujui, bayaran boleh dibuat ke akaun bankCIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise).

Sebaik bayaran dibuat, sila sms/email-kan nama, alamat penuh anda, no. tel., serta nyatakan bayaran dibuat ke akaun mana. Setelah itu, urusan penghantaran/pengeposan akan kami lakukan secepat mungkin.