Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Monday, May 21, 2012

564 - Talkhishul Habir Karya Al-Hafiz Ibnu Hajar

Talkhishul Habir Karya Al-Hafiz Ibnu HajarJudul Buku:
Talkhishul Habir Karya Al-Hafiz Ibnu Hajar
Judul Asal: At-Tamyiz fi Talkhis Takhrij Ahadits Syarah Al-Wajiz Al-Masyhur bi Talkhis Al-Habir

Penulis:
Al-Hafiz Ibnu Hajar Al-'Asqalani rahimahullah (Wafat: 852H)

Penerbit:
Pustaka Azzam

Harga:
RM550 (Satu set lengkap, 6 jilid)

Berat Buku:
7.2kg

Keterangan Kandungan:

Inilah rangkaian terjemahan dari kitab At-Tamyiz fi Talkhis Takhrij Ahadits Syarah Al-Wajiz Al-Masyhur bi Talkhis Al-Habir, sebuah kitab karya Imam Al-Hafiz Ibnu Hajar Al-Asqalani rahimahullah yang berupaya hasil tahkrij hadis-hadis yang terdapat dalam kitab fiqh Syafi'iyyah, Syarah Al-Wajiz tulisan Imam Abu Al-Qosim Ar-Rafi'i rahimahullah (Wafat: 623H).

Imam Ibnu Hajar rahimahullah berkata tentang bukunya ini, "Aku telah meneliti takhrij-takhrij hadis kitab Syarh Al-Wajiz karya Imam Abu Al-Qasim Ar-Rafi'i semoga Allah membalas karyanya (dengan kebaikan), yang dilakukan oleh sejumlah generasi baru (yang sezaman dengan beliau Ibnu Hajar), di antaranya Al -Qadhi Izzuddin B. Jama'ah, Imam Abu Umamah B. An-Naqqasy, Al-Allamah Sirajuddin 'Umar B. Ali Al-Anshari, dan Mufti Badruddin Muhammad B. 'Abdullah Az-Zarkasyi, semuanya memiliki manfaat dan kelebihan yang berbeza-beza antara yang satu dengan yang lainnya.

Dan yang paling luas huraian penjelasannya serta paling baik penjelasannya adalah karangan guru kami, Syaikh Sirajuddin. Hanya cuma ia terlalu panjang dan berulang-ulang sehingga sampai tujuh jilid. Kemudian aku melihat beliau meringkaskannya menjadi satu jilid yang bagus dengan meninggalkan sejumlah penjelasan yang panjang padanya, maka aku pun berhasrat untuk meringkaskannya menjadi sepertiga lebih kecil dari ukurannya, dengan tetap mengambil penjelasannya, dan Alhamdulillah Allah telah menganugerahkan perkara tersebut. Kemudian aku meneliti padanya sejumlah manfaat tambahan daripada para pentakhrij yang tersebut namanya bersamanya, dan dari takhrij kitab Ahadits Al-Hidayah dalam fiqh Hanafi karya Imam Jamaluddin Az-Zaila'i; di mana ia mengingatkan padanya apa-apa yang dijadikan dalil oleh para penentangnya.

Aku berharap kepada Allah jika penelitian ini selesai, ia akan dapat mencakupi sejumlah besar majoriti dalil yang digunakan oleh para fuqaha dalam karya-karya mereka tentang persoalan-persoalan furu' (cabang), dan ini adalah tujuan yang mulia."

Sebagaimana kitab-kitab fiqh lainnya, maka hadis-hadis yang ditakhrij dalam kitab ini oleh Al-Hafiz Ibnu Hajar, ianya pun merangkumi hadis-hadis dalam cakupan fiqh yang maklum seperti Thaharah, tayammum, wudhu', haid, solat, solat jama'ah, pengurusan jenazah, zakat, puasa, fa'i, ghanimah, nikah, mahar, khulu', thalak, kaffarat, nafkah, murtad, hudud, khitan, korban, aqiqah, dan beberapa skop tajuk lainnya.

Semoga hasil terjemahan ini dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh para pecinta ilmu.

Jumlah Muka Surat:
6 Jilid lengkap.

Maklumat Pesanan:
Boleh hubungi Saudara Nawawi, melalui h/p. (SMS/Call) No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau melalui email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau pengesahan stok.

Layari, http://galeriniaga.blogspot.com/

Kaedah Bayaran:
Sebaik stok telah disahkan dan jumlah telah dipersetujui, bayaran boleh dibuat ke akaun bankCIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise).

Sebaik bayaran dibuat, sila sms/email-kan nama, alamat penuh anda, no. tel., serta nyatakan bayaran dibuat ke akaun mana. Setelah itu, urusan penghantaran/pengeposan akan kami lakukan secepat mungkin.