Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Monday, November 1, 2010

316 - Beginilah Keperibadian Seorang Muslim

Beginilah Keperibadian Seorang Muslim


Title:
Beginilah Kepribadian Seorang Muslim


Author:
Syaikh 'Ali Hasan al-Halabi

Publisher:
Pustaka Darul Ilmi

Price:
RM15

Weight:
kurang 200g

Description:

Buku ini berisi empat puluh hadis sahih (atau hasan) dari kumpulan sabda-sabda Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wa Sallam. Penulis mengumpulkannya sebagai peringatan untuk diri/peribadi dan untuk saudara-saudara seiman. Buku ini mengandungi tarbiyah jiwa, pensucian hati, dan pembersihan akhlaq. Mata pena-ku ini tidak lain untuk menuliskan perkataan-perkataan sederhana bagi tujuan menjelaskan perkara yang kurang difahami dan menerangkan makna yang dibawa dengan tetap menekankan hubungan di antara hadis-hadis tersebut dengan bab-babnya berdasarkan komentar ringkas tentang hadis-hadis tersebut. Bukanlah rahsia bagi manusia, bahawa agama Islam yang mulia telah memberikan perhatian yang begitu besar di dalam banyak nash-nashnya, sama ada nash al-Qur'an mahupun as-Sunnah untuk membina keperibadian seseorang muslim, serta mengarahkannya dengan arahan yang sangat mendasar yang lahir dari intisari ajaran-ajaran Islam, juga dari pokok hukum-hukum dan syariat-syariatnya. Kami mengajak, supaya peribadi kita sentiasa diselimuti keindahan petunjuk Ilahi. Agar dunia yang pekat dan pedih ini, terasa sejuk lagi harum di setiap letih dan lelahnya langkah kaki. Semoga Allah menutup nafas kita, di ketika peribadi indah mempesona itu melekat di jiwa. 40 hadis yang dimaksudkan adalah sebagaimana berikut:

Hadits ke1: IKHLAS. Hadits ke-2: BERBEDA DARI YANG LAIN. Hadits ke-3: KEADILAN. Hadits ke-4: PENGORBANAN DIRI. Hadits ke-5: KELEMBUTAN. Hadits ke-6: KEMBALI KEPADA KEBENARAN. Hadits ke-8: SEORANG MUSLIM ADALAH PEMAAF. Hadits ke-9: SEORANG MUSLIM TIDAK IRI DENGKI. Hadits ke-10: RABBANIY. Hadits ke-11: SEORANG MUSLIM TIDAK MEMILIKl WAKTU KOSONG. Hadits ke-12:SIKAP WARA'. Hadits ke-13: SEORANG MUSLIM JUJUR Dl SELURUH URUSAN DUNIANYA. Hadits ke-14: ILMU UNTUK DIAMALKAN. Hadits ke-15: SEORANG MUKMIN ADALAH CERMIN BAGl SAUDARANYA. Hadits ke-16: PERGULATAN SEORANG MUSLIM DENGAN SETANNYA. Hadits ke-17: BERDZIKIR KEPADA ALLAH. Hadits ke-18: SEORANG MUSLIM TIDAK MELAKUKAN GHIBAH. Hadits ke-19: SEORANG MUSLIM TIDAK FUDHULIY. dan seterusnya...

Total Pages:
186 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.

Payment:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.