Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Thursday, August 30, 2012

605 - Kita-kiat Membahagiakan Isteri Menjadi Suami Idaman

Kiat-kiat Membahagiakan Isteri Menjadi Suami Idaman


Judul Buku:Kiat-kiat Membahagiakan Isteri Menjadi Suami Idaman

Penulis:
Firanda Andirja Abidin

Penerbit:
Nashirus Sunnah

Harga:RM21

Berat Buku:300g

Keterangan Kandungan:

Kehidupan rumah tangga yang penuh kemesraan dan kebahagiaan, ketenteraman jasmani, dan ketenangan rohani adalah dambaan setiap orang. Bagi mencapai tujuan tersebut, kerja sama dan persefahaman amat diperlukan di antara satu sama lain, suami dan isteri. Ini semua tidak dapat tidak, mestilah dicapai dengan penguasaan ilmu-ilmu agama yang benar dan pengamalan sunnah-sunnah yang mulia pada tempatnya.

Bagi seorang suami, sudah tentu ia menginginkan isteri yang solehah, dan demikian juga bagi seorang isteri sudah tentu ia mahukan suami yang soleh. Paduan di antara dua bentuk karektor ini insyaAllah mampu membentuk suasana yang baik dalam membina sebuah kebahagian dalam berkeluarga. Dan ini tidak dapat tidak, mestilah dibentuk dengan ilmu dan pengetahuan yang benar dan tepat pada tempatnya.

Rumah tangga yang bahagia sudah tentu tidak hanya bergerak statik tanpa gurau dan canda. Juga tidak akan tenang tanpa diisi dengan kasih-sayang. Namun, bagaimanakah agaknya canda dan cinta yang dipraktikkan oleh Rasulullah dalam berkeluarga? Ini adalah antara perbahasan yang akan dapat kita perhalusi melalui buku ini.

Umumnya, buku ini difokuskan kepada perbahasan tentang bagaimana usaha untuk menjadi suami sejati. Suami yang didambakan setiap insan bernama isteri dan suami yang diimpikan oleh setiap wanita. Keberadaan suami sejati yang menjalankan kewajiban-kewajibannya merupakan sebab utama menefestasi kehidupan berumah-tangga yag romantis.

Seorang suami harus bijak bagaimana mengendalikan bahtera hidup bekerluarga bersesuaian dengan syari'at Islam. Sebagai contoh, seorang suami sudah tentu ingin isterinya sentiasa berpenampilan menarik di hadapannya di samping masih banyak keinginan-keinginan yang lainnya. Tetapi sayang, di sisi lain dia sendiri tidak memperhatikan penampilannya ketika berhadapan dengan isterinya, tidak mahu mengalah di hadapan isterinya seakan-akan jika ia telah memberi nafkah kepada isterinya bererti telah selesai pula tugasnya.

Adakah demikian contoh tauladan yang ditunjukkan Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wa Sallam sebagai seorang suami? Adakah Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wa Salam yang sangat disibukkan dengan urusan dakwah dan urusan negara mengabaikan para isterinya?

Wahai para suami, renungkanlah sabda dan nasihat Rasulullah; Muhammad Shalallahu 'Alaihi Wa Sallam berikut ini:

"Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap isterinya dan aku adalah orang yang terbaik di antara kamu terhadap isteriku. (Sunan at-Tirmidzi, no. 3895)

Beliau Shallallahu 'alaihi wa Sallam juga bersabda:

“Orang yang paling sempurna imannya di antara kaum mukminin adalah orang yang paling baik akhlaknya di antara mereka, dan sebaik-baik kamu adalah yang paling baik akhlaknya terhadap isteri-isterinya." (Sunan at-Tirmidzi, no. 1162). [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com. Tidak dibenarkan membuat salinan tanpa kebenaran]

Jumlah Muka Surat:246 m/s.

Maklumat Pesanan:
Boleh hubungi Saudara Nawawi, melalui h/p. (SMS/Call) No.: 012-6887715 atau melalui email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau pengesahan stok.

Layari, http://galeriniaga.blogspot.com/

Kaedah Bayaran:
Sebaik stok telah disahkan dan jumlah telah dipersetujui, bayaran boleh dibuat ke akaun bankCIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise).

Sebaik bayaran dibuat, sila sms/email-kan nama, alamat penuh anda, no. tel., serta nyatakan bayaran dibuat ke akaun mana. Setelah itu, urusan penghantaran/pengeposan akan kami lakukan secepat mungkin.