Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Thursday, August 30, 2012

606 - Belajar Ilmu Tajwid & Baca Al-Qur'an

Belajar Ilmu Tajwid & Baca Al-Qur'an
Metode Asy-Syafi'i Cara Praktis Baca Al-Qur'an & Ilmu Tajwid Praktis


Judul Buku:
Belajar Ilmu Tajwid & Baca Al-Qur'an

Penulis:
Abu Ya'la Kurnaedi & Nizar Sa'ad Jabal

Penerbit:
Pustaka Imam asy-Syafi'i

Harga:
RM7

Berat Buku:
0.3kg

Keterangan Kandungan:

Abu Ya'la Kurnaedi & Nizar Sa'Pada awalnya pada tahun 2008, buku ini berupa silibus panduan praktis belajar membaca al-Qur'an dan ilmu tajwid yang diterapkan di Ma'had Imam asy-Syafi'i (Jakarta). Silibus pembelajaran tersebut sengaja disusun dengan pendekatan praktikal yang mudah dan ringkas.

Dalam pemerhatian dan penelitian serta latihan selama dua tahun tersebut, kami melakukan beberapa bentuk perubahan penambah-baikan pada beberapa tempat sama ada dari sudut penyampaian, bahasa, penerangan, serta metode penulisan sehingga ia mampu menjadi sebuah metode pembelajaran yang mudah untuk dipelajari dan difahami.

Alhamdulillah hasil dari penelitian dan pemantauan selama dua tahun tersebut, hasil yang kami capai adalah memuaskan.

Memandangkan metode ini adalah bagi tujuan pengajaran dan silibus pengajian di Ma'had asy-Syafi'i, maka kami beri judul buku ini dengan Metode Asy-Syafi'i.

Buku ini asalnya kami cetak dan terbitkan menjadi dua bahagian iaitu buku untuk kelas iqra' (membaca) dan buku untuk kelas gabungan membaca dan ilmu tajwid.

Kami mencadangkan agar buku ini turut menjadi bahan silibus dan panduan pengajian bagi lain-lain kalangan umat Islam di luar sana. Dan sebaik-baiknya ia dipelajari bersama bimbingan seorang guru. agar kesan dan hasilnya akan lebih efektif lagi positif, insyaAllah.

Semoga buku ini memberi manfaat yang besar dan mampu mendorong umat Islam umumnya untuk bersemangat mempelajari membaca al-Qur'an dengan benar dan tepat sebagaimana yang sepatutnya.

Jumlah Muka Surat:
136 m/s.

Maklumat Pesanan:
Boleh hubungi Saudara Nawawi, melalui h/p. (SMS/Call) No.: 012-6887715 atau melalui email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau pengesahan stok.

Layari, http://galeriniaga.blogspot.com/

Kaedah Bayaran:
Sebaik stok telah disahkan dan jumlah telah dipersetujui, bayaran boleh dibuat ke akaun bankCIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise).

Sebaik bayaran dibuat, sila sms/email-kan nama, alamat penuh anda, no. tel., serta nyatakan bayaran dibuat ke akaun mana. Setelah itu, urusan penghantaran/pengeposan akan kami lakukan secepat mungkin.