Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Saturday, June 19, 2010

278 - Sifat Perniagaan Nabi

Sifat Perniagaan Nabi
Panduan Praktis Fiqih Perniagaan Islam


Title:
Sifat Perniagaan Nabi
Panduan Praktis Fiqih Perniagaan Islam

Author:
Dr. Muhammad Ariffin B. Badri, MA

Publisher:
Pustaka Darul Ilmi

Price:
RM32

Weight:
600g

Description:

Perniagaan adalah merupakan salah satu sumber mata pencarian yang terpuji dalam Islam. Sebahagian besar ulama mengeluarkan pendapat bahawa perniagaan merupakan salah satu bentuk mata pencarian yang paling utama. Pendapat ini adalah berdasarkan hadis Nabi berikut: Dari sahabat Rafi’ bin Khadij, ia menyatakan: Ditanyakan (kepada Rasulullah), “Wahai Rasulullah, apakah sumber pendapatan yang paling baik?” Beliau menjawab, “Hasil pekerjaan seseorang dengan tangannya sendiri, dan setiap perniagaan yang baik.” (Hadis Riwayat Ahmad, ath-Thabrani, al-Hakim, dan disahihkan oleh Syaikh al-Albani).

Pada zaman moden ini, begitu banyak sekali kaedah-kaedah perniagaan yang dilakukan oleh manusia. Bahkan sehingga wujud banyak bentuk-bentuk perniagaan yang tidak jelas dan meragukan. Sama ada halal atau haram. Ramai yang terjebak ke dalam amalan seperti riba yang jelas haramnya. Yang lain-lain pula seperti perniagaan insuran, perniagaan patung dan gambar-gambar (makhluk bernyawa), mengurangkan timbangan barang jualan, penipuan akad dan bahan jualan, dan selainnya.

Maka, buku ini membahaskan hampir semua permasalahan berkaitan perniagaan secara islamic, yang kini semakin ramai dari umat Islam tidak menghiraukannya. Buku ini dilengkapi dengan fatwa-fatwa dari Lembaga Fatwa Kerajaan Saudi Arabia, yang menjawab pelbagai bentuk persoalan berkaitan jual beli masa kini.

Semoga kita semua dapat kembali kepada prinsip-prinsip syariat yang telah ditetapkan oleh Allah dan Rasul-Nya. Jangan sehingga makanan yang kita makan diperoleh dari harta dan sumber yang haram tanpa kita sedari.

Antara yang dibahaskan dalam buku ini adalah seperti persoalan Keutamaan Perniagaan, kepelbagaian dan jenis-jenis akad, Prinsip jual beli di dalam Islam, Syarat sah jual-beli, ciri-ciri barang dagangan, khiyar, dan yang selainnya.

Total Pages:
290 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.

Payment:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.