Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Thursday, March 3, 2011

391 - Menyikapi Perbezaan

Menyikapi Perbedaan
Catatan Ke Atas Kaedah: Tolong Menolong Dalam Kesepakatan dan Toleransi Dalam Perselisihan


Title:
Menyikapi Perbezaan
Judul Asal (Arab): Zajrul Mutahawin bi Dharari Qa'idatil Ma'dzarah wat Ta'awun

Author:
Syaikh Hammad B. Ibrahim al-Utsman

Publisher:
Griya Ilmu

Price:
RM14

Weight:
200g

Description:

Ikhtilaafu ummati rahmah” (Perselisihan umatku adalah rahmat). Itulah sebuah ungkapan yang dianggap sebagai sabda Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam. Padahal, tidak ada satu pun kitab hadits secara bertulis yang memuatkan ungkapan seperti ini. Sekiranya ada pun, maka statusnya adalah sangat dha’if (lemah).

Ironisnya, ungkapan tersebut begitu sering sekali digunakan sebagai ‘dasar’ untuk menjustifikasikan atau membenarkan pelbagai bentuk perbezaan dan perselisihan pendapat yang terjadi dalam masyarakat Islam. Sungguh menghairankan apabila ada anggapan sebahagian pihak yang mendakwa perselisihan sebagai rahmat. Bukankah Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman, “Tetapi mereka sentiasa berselisih, MELAINKAN orang-orang yang dirahmati oleh Rabb-mu.” (Surah Huud, 11: 118-119)? Sangat jelas, ayat ini menunjukkan bahawa Allah mengecualikan orang-orang yang dirahmati-Nya dari perselisihan.

Dengan itu, bagaimana sebenarnya sikap kita terhadap perselisihan yang banyak berlaku? Adakah para Sahabat tidak pernah berbeza pendapat? Apakah maksud dari kaedah yang dibahaskan dalam buku ini? Wujudkah perbezaan pendapat yang dibenarkan, atau bagaimanakah perbezaan pendapat yang dibenci? Semoga buku ini dapat memuaskan dahaga jiwa inkuiri (sifat ingin tahu) anda.

Total Pages:

171 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.

Payment:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.