Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Saturday, March 5, 2011

395 - Panduan Manasik Haji & Umrah

Panduan Manasik Haji & Umrah
Berdasarkan al-Qur'an dan Sunnah dan Pemahaman as-Salafush Sholeh


Title:
Panduan Manasik Haji & Umrah

Author:
Ustaz Yazid B. 'Abdul Qadir Jawas
Ustaz Mubarak B. Mahfudh Bamuallim

Publisher:
Pustaka Imam asy-Syafi'i

Price:
RM22
Hard Cover

Weight:
500g

Description:

Dalam masyarakat kita kelihatan begitu kurang buku-buku dan rujukan berkaitan tata cara pelaksanaan haji dan umrah yang praktikal berdasarkan al-Qur'an dan as-Sunnah. Akibatnya, walaupun telah banyak membaca buku-buku berkaitan haji dan umrah, mereka masih terasa begitu sukar memahaminya kerana secara umumnya, buku-buku tersebut hanya membentangkan teori dan penjelasan. Bagi mereka yang sudah berpengalaman, tentulah urusan mengerjakan manasik haji dan umrah bukan lagi menjadi masalah. Berbeza halnya dengan para jamaah yang sama sekali belum pernah menunaikan ibadah yang mulia ini. Demikian juga bagi mereka yang telah berhaji, tetapi masih belum menunaikannya bersesuaian dengan apa yang ditunjukkan Allah Ta'ala dan Rasul-Nya Shallallaahu 'Alaihi wa Sallam.

Buku Panduan Manasik Haji dan Umrah yang sekarang berada di hadapan anda ini diterbitkan antaranya kerana dilatarbelakangi oleh situasi masyarakat tersebut. Kandungannya, buku ini berusaha membantu para jamaah haji dan umrah untuk mengetahui kaedah tatacara manasik tidak hanya sekadar teori, tetapi juga secara praktikal. Kerana pada hakikatnya, ibadah haji dan umrah, selain menuntut pemahaman yang benar, ia juga memerlukan panduan praktikal sehingga bagi mempermudahkan para jamaah dalam pelaksanaannya nanti.

Nilai tambah pada buku ini, di samping adanya penjelasan dan penjabaran, terletak pada hadirnya gambar-gambar yang tentunya akan lebih membantu memahami setiap huraian yang dibentangkan. Kaedah ini sekaligus memudahkan para jamaah untuk memahami ibadah haji dan umrah dengan benar, iaitu yang bersesuaian dengan petunjuk Allah Ta'ala dan Rasul-Nya Shallallahu 'alaihi wa Sallam..

Total Pages:

218 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.

Payment:
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise) & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.