Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Saturday, January 19, 2013

701 - Panduan Puasa Ramadhan di Bawah Naungan Al-Qur'an dan As-Sunnah


Panduan Puasa Ramadhan di Bawah Naungan Al-Qur'an dan As-Sunnah


Judul Buku:
Panduan Puasa Ramadhan di Bawah Naungan Al-Qur'an dan As-Sunnah

Penulis:
Ustaz Dzulqarnain M. Sunusi

Penerbit:
Pustaka As-Sunnah Makassar

Harga:
RM10

Berat:

160g

Keterangan Buku:

Puasa di bulan Ramadhan adalah termasuk kewajiban bagi setiap umat Islam secara umum. Ia termasuk sebahagian dari rukun-rukun Islam selain dari Syahadah, Solat, Zakat, dan haji.

Ganjaran bagi yang mengerjakannya amatlah besar dan banyak. Manakala bagi yang meninggalkannya, maka bagi mereka dosa yang besar.

Di antara ganjaran bagi orang-orang yang berpuasa Ramadhan adalah sebagaimana sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam:


مَنْ صَامَ رَمَضَانَ، إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا، غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ


“Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan keimanan dan mengharapkan pahala, dosa-dosanya yang telah lalu pun akan diampunkan.” (Shahih al-Bukhari, no. 38)

Dan banyak lagi ganjaran-ganjaran lainnya seperti puasa akan menjadi perisai dari api Neraka, dapat menundukkan syahwat, mendapat pintu khusus di Syurga, penggugur dosa, dapat menjadi syafa’at di hari kiamat, dan selainnya.

Dan hal ini semua tidak akan dapat diraih dan dilaksanakan melainkan dengan cara dan ilmu yang benar. Dan ilmu serta cara yang benar itu adalah yang bertepatan dengan as-Sunnah. Setiap amal kerana Allah tidak cukup jika hanya semata-mata niat ikhlas, sebaliknya haruslah ditegakkan selari di atas bimbingan as-Sunnah.

Sebagaimana kata seorang tokoh Tabi’in, Sa’id B. Jubair rahimahullah (Wafat: 95H):


لا يقبل قول وعمل إلا بنية ، ولا يقبل قول وعمل ونية إلا بموافقة السنة


“Tidak akan diterima ucapan dan amalan melainkan dengan niat (lahir dari hati). Dan tidak akan diterima ucapan, amalan, dan niat melainkan apabila bersesuaian dengan as-Sunnah.” (Ibnu Taimiyah, al-Amru bil Ma’ruf wan Nahyu ‘anil munkar, m/s. 64)

Maka sebahagian dari rangka usaha untuk mengajak masyarakat melaksanakan ibadah puasa di bulan Ramadhan di atas as-Sunnah adalah dengan menyebar-luaskan risalah atau buku kecil ini. Di dalamnya tertuang catatan-catatan penting sekitar:

1, keutamaan-keutamaan Ramadhan, Keutamaan berpuasa di bulan Ramadhan,

2, maklumat-maklumat penting sebelum memasuki Ramadhan,

3, cara yang betul dalam berniat puasa, waktu-waktu untuk berpuasa,

4, hikmah dan tata cara bersahur,

5, perkara-perkara yang perlu ditinggalkan bagi orang yang berpuasa,

6, perkara-perkara yang disangka dilarang ketika berpuasa tetapi hakikatnya dibolehkan,

7, pembatal-pembatal puasa,

8, adab berbuka puasa, orang-orang yang diberi keringanan untuk tidak berpuasa,

9, cara mengqadha puasa,

10, hukum-hakam fidyah,

11, tentang kaffarah, dan

12, catatan-catatan penting sekitar kesalahan-kesalahan yang biasa dilakukan masyarakat awam dalam mengerjakan puasa di bulan Ramadhan.

Semoga bermanfaat... [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com. Tidak dibenarkan membuat salinan tanpa kebenaran]

Jumlah Muka Surat:
111 m/s.

Maklumat lanjut:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau semakan stok. Layari juga www.atsar.ilmusunnah.com

Bayaran Pembelian: 
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 (Nawawi B. Subandi), atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise) & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.