Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Friday, January 7, 2011

369 - Stop! Kekerasan Dalam Rumah Tangga

Stop! Kekerasan Dalam Rumah Tangga (KDRT)


Title:
Stop!! KDRT
(Kekerasan Dalam Rumah Tangga)
Judul Asal: al-'Unfu al-Usari

Author:
Syaikh Abu Hamzah 'Abdul Lathif al-Ghamidi

Publisher:
Pustaka Imam asy-Syafi'i

Price:
RM34

Weight:
Kurang 650g

Description:

Sejak akhir-akhir ini, kekerasan dalam rumah tangga hampir setiap hari berlaku, kedengaran, dan kita lihat melalui pelbagai media massa, media cetak, atau di sekitar kita. Dari yang kecil hingga yang besar persoalannya. Dari yang bersifat perkataan sehingga perbuatan. Dan apabila sahaja kekerasan itu berlaku, keharmonian keluarga terkoyak, berantakan, huru-hara, atau mungkin penceraian pun akan menyusul.

Dari itu, ketahuilah bahawa Islam sangat mengambil berat persoalan kekerasan dalam rumah tangga ini. Kerana fitrahnya, Islam itu sendiri membawa misi damai dan anti kekerasan. Rumah tangga Rasulullah sendiri adalah cermin keluarga yang damai, bahagia, dan kosong kekerasan. Setiap individu di dalamnya merasa tenang dan bahagia. Riak masalah sudah lumrah kadang-kadang berlaku, namun, itu boleh diselesaikan tanpa menggunakan kekerasan.

Buku ini membentangkan bentuk-bentuk kekerasan dalam rumah tangga oleh sesiapa pun yang hidup di dalamnya. Tidak hanya oleh suami terhadap isteri, orang tua terhadap anak, tetapi juga sebaliknya. Bahkan oleh setiap individu yang ada di dalam rumah tangga tersebut. Selanjutnya, dibentangkan jalan-jalan penyelesaiannya dengan mengembalikan segala permasalahan kekerasan tersebut kepada kaedah Islam yang benar, yang bersesuaian dengan bimbingan al-Qur'an dan as-Sunnah di atas kefahaman Ahlus Sunnah wal-Jama'ah, bukan ahli falsafah. InsyaAllah...

Total Pages:

390 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.

Payment:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.