Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Tuesday, January 11, 2011

375 - Shahih Hadits Qudsi

Shahih Hadits Qudsi dan Syarahnya


Title:
Shahih Hadits Qudsi dan Syarahnya
Judul Asal (Arab): al-Ahadits al-Qudsiyyah ash-shahihah

Author:
Syaikh Zakariya 'Umairat

Publisher:
Pustaka Imam asy-Syafi'i

Price:
RM130

Weight:
2Kg

Description:

Hadis qudsi berbeza dengan hadis biasa yang lain. Bersesuaian dengan namanya, hadis qudsi bersumber dari Allah Yang Qudus, di mana disampaikan melalui redaksi/ucapan Nabi yang menyampaikannya. Hadis qudsi yang dihimpunkan ke dalam satu-satu karya khusus sebagaimana buku ini, ia merupakan suatu yang amat jarang dilakukan. Lebih-lebih lagi yang hadis-hadisnya telah dijelaskan dan dipilih berdasarkan nilai kesahihannya, sehingga para pembaca dapat terus menerimanya tanpa perlu ragu-ragu.

Buku yang berada di hadapan anda ini merupakan hasil terjemahan dari kitab berjudul al-
Ahaadiitsul Qudsiyyah ash-Shahiihah karya Syaikh Zakariya ‘Umairat. Beliau telah berusaha keras dalam menyiapkan buku ini secara tematik. Penjelasannya disampaikan secara analitis berbentuk dakwah yang memujuk, dan disertai takhrij pada setiap hadis yang dibahas.

Tidak berlebihan jika dikatakan bahawa buku ini merupakan bimbingan rohani bagi setiap manusia dari Rabb Yang Maha Mulia, setelah al-Qur-an al-Karim. Di ketika membaca buku Shahih Hadits Qudsi dan Syarahnya ini, seolah-olah kita sedang meneliti dialog di antara Rabb dengan makhluk-Nya. Apabila kita menghayati dan memahaminya, tentu kita akan merasa sebahagian dari orang-orang yang dimaksudkan di dalamnya. Dengan demikian, kita akan merasa rindu untuk terus-menerus mengharap redha-Nya, merasa takut akan ancaman dari siksa-Nya, dan merasa resah jika ditinggalkan-Nya.

Selamat menela'ah dan mengambil manfaat dari apa yang cuba disampaikan.

Total Pages:

2 Jilid lengkap

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.

Payment:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.