Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Monday, January 17, 2011

382 - Ilmu Mustholahul Hadits

Ilmu Mustholahul Hadits


Title:
Ilmu Mustholahul Hadits
Judul Asal (Arab): Ilmu Mustholahul Hadits

Author:
Syaikh Muhammad B. Soleh al-'Utsaimin

Publisher:
Media Hidayah

Price:
RM12

Weight:
150g

Description:

Buku karya Syaikh Muhammad B. Soleh al-'Utsaimin ini adalah berkaitan ilmu Mustholahul Hadits. Ia membahaskan asas-asas kaedah memahami darjat/status sesuatu hadis. Kerana setiap hadis yang disandarkan kepada Rasulullah itu tidak semuanya berdarjat sahih atau bersambung sanadnya. Bahkan sebaliknya ada yang palsu (maudhu'), lemah (dhaif) dan terputus sanadnya. Maka, melalui pemahaman terhadap asas-asas ilmu mustholahul hadits inilah kita dapat membezakan secara umum di antara hadis yang shahih, hasan, dhaif, lemah, dan maudhu'. Seterusnya kita juga akan memahami pelbagai istilah-istilah yang banyak digunakan dalam ilmu hadis seperti mutawatir, ahad, sanad/isnad, bentuk-bentuk hadis diriwayatkan, kitab-kitab utama dalam urusan pengumpulan hadis, bagaimana sesuatu hadis itu sahih atau tidak, pembahagian khabar, dan sebagainya.

Total Pages:

128 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.

Payment:
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise) & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.