Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Sunday, December 2, 2012

655 - Jerat-jerat Dosa dan Kemaksiatan

Jerat-jerat Dosa dan Kemaksiatan


Judul Buku:
Jerat-jerat Dosa dan Kemaksiatan

Penulis:
Syaikh Dzulqarnain M. Sunusi Hafidzahullah

Penerbit:
Pustaka As-Sunnah

Harga:
RM9

Berat:

180g

Keterangan Buku:

Dosa dan maksiat merupakan prahara dalam kehidupan manusia, sebab kebinasaan dan kehancuran, racun yang membahayakan jiwa dan tubuh, serta ancaman ke atas individu dan masyarakat. Kerananya di antara sifat seorang mukmin adalah memelihara diri dari  segala bentuk dosa dan maksiat dengan sedaya-upaya. Allah Subhanahu wa Ta'ala menyebut sifat mereka dalam firman-Nya:

"Dan orang-orang yang tidak menyembah sesembahan selain Allah, tidak membunuh jiwa yang diharamkan oleh Allah (untuk dibunuh), kecuali dengan (alasan) yang benar, dan tidak berzina. Sesiapa yang melakukan demikian, nescaya dia mendapat balasan atas dosanya. Iaitu adzab untuknya akan dilipat-gandakan pada hari kiamat dan dia akan kekal dalam adzab tersebut, dalam keadaan terhina, kecuali orang-orang yang ebrtaubat, beriman, dan beramal soleh, maka Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Dan sesiapa yang bertaubat dan beramal soleh, sesungguhnya dia bertaubat kepada Allah dengan taubat yang sebenar-benarnya." (Surah al-Furqaan, 25: 68-71)

Allah Ta'ala juga berfirman:

"Jika kalian menjauhi dosa-dosa besar yang dilarang bagi kalian, nescaya Kami menghapus kesalahan-kesalahan kalian dan memasukkan kalian ke tempat yang mulia (Syurga)." (Surah an-Nisaa', 4: 31)

Buku kecil yang berada di tangan pembaca ini adalah berkaitan beberapa bentuk huraian dan pembahasan tentang dosa dan maksiat. Agar kita dapat sama-sama merenungi diri kita agar terhindar dari bahaya maksiat dan dosa-dosa. Apa solusi dan benteng-benteng yang baik dalam menjaga diri kita dalam menghadapi ancaman dosa-dosa maksiat, yang merupakan penyebab kebinasaan bagi umat-umat terdahulu, kemudian apa pula hikmah-hikmah menjauhi maksiat, cara menggapainya, dan motivasi agar dapat menjauhi maksiat dengan cara yang baik dan benar, InsyaAllah semua ini dibahaskan dalam buku kecil ini. [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com. Tidak dibenarkan membuat salinan tanpa kebenaran]

Jumlah Muka Surat:
107 m/s.

Maklumat lanjut:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau semakan stok. Layari juga www.atsar.ilmusunnah.com

Bayaran Pembelian: 
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 (Nawawi B. subandi), atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise) & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.