Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, “Sesiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju Syurga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah sebuah rumah Allah dari rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka, melainkan ketenangan (sakinah) turun kepada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan para malaikat yang berada di sisi-Nya.” (Hadis Riwayat Muslim, 13/212, no. 4867)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | Bio-Pure |
__________________________________________________________________________________

Saturday, May 18, 2013

817 - Darah Kebiasaan Wanita


Darah Kebiasaan Wanita


Judul Buku:
Darah Kebiasaan Wanita
Judul Asal: Risalah fii Ad-Dimaa’ Thabi’iyyah lii An-Nisaa’

Penulis:
Syaikh Muhammad B. Soleh Al-‘Utsaimin rahimahullah

Penerbit:
Darul Haq

Harga:
RM6

Berat:

100g

Keterangan Buku:

Ini adalah sebuah risalah yang tuntas lagi bermanfaat berkaitan perbahasan permasalahan darah kaum wanita; iaitu sekitar hukum-hakam darah haidh, istihadhah, dan nifas. Ia bukanlah suatu permasalahan yang mudah dan boleh dipandang remeh. Ia termasuk persoalan yang wajib diambil tahu oleh para wanita, malah tidak lepas para lelaki kerana mereka adalah pemimpin bagi kaum wanita. 

Bagi buku ini, sudah tentu acuannya adalah dari Al-Qur’an dan As-Sunnah, kerana inilah dua sumber utama bagi umat Islam dalam berhukum.

Di dalamnya, Syaikh menjelaskan tentang makna haidh, hikmah-hikmah di sebalik berlakunya haidh dan kitarannya, usia dan masa-masa haidh, haidh bagi wanita hamil, haidh dan kaitannya dengan hukum talak dan ‘iddah, hal-hal keluarnya darah di luar kebiasaan, pertambahan atau pengurangan tempoh haidh, haidh yang datang tidak tentu, warna dan perbezaan haidh dengan yang lainnya, hukum-hukum berkaitan haidh, haidh dan kaitannya dengan ibadah lainnya seperti; solat, puasa, dzikir dan membaca al-Qur’an, thawaf, duduk di masjid, dan selainnya dari hal-hal seperti jima’, dan mandi.

Seterusnya penulis bahaskan pula hukum-hakam fiqh berkaitan darah istihadhah, makna istihadhah, keadaan wanita yang istihadhah, hukum-hakamnya, kemiripannya dengan darah lainnya, dan lain-lain. Kemudian penulis teruskan perbahasannya dengan darah nifas, makna dan hukum-hukum berkaitannya. Akhi sekali, Syaikh Al-‘Utsaimin menjelaskan beberapa bentuk persoalan yang sering menjadi tanda tanya kalangan amsyarakat masa kini, iaitu sekitar hukum mengambil ubat pencegahan haidh, perangsang haidh, pencegah kehamilan, dan hukum sekitar menggugurkan kandungan.

Semoga bermanfaat.

Jumlah Muka Surat:
69 m/s.

Maklumat lanjut:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau email: dimensi83@hotmail.com untuk urusan tempahan, pembelian, atau semakan stok. Layari juga www.atsar.ilmusunnah.com

Bayaran Pembelian: 
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 (Nawawi B. Subandi), atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) atau Bank Islam: 12038010109649 (Atsar Enterprise) & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.